KEZDŐLAP
                                  Keresés: A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
 
O -
 
Hasznos oldalak
 
 
 
 
  Webáruház szakértők  
 
 


 


Oktánszám

A benzin kopogástűrésére vonatkozó minőségi mérőszám. Nemzetközileg egységes értéke a benzinkutak töltőoszlopain mindig fel van tüntetve. Az előírt üzemanyag-minőségre vonatkozó információk a gépkocsi tankfedelének belső oldalán és a jármű használati útmutatójában mindig találhatók. A normálbenzin legalább 91-es, a szuperbenzin legalább 95-ös és a szuperplusz benzin legalább 98-as oktánszámú. A nem megfelelő oktánszámú benzin használata a motor kopogásához, és ezáltal annak károsodásához vezet.

Oldalsó ütközésvédelem

A passzív biztonsági megoldások egyik eleme az oldalsó ütközésvédelem, mely a jármű utasaira ható terhelést csökkentik. Lényeges elemei: a középső oszlop (B-oszlop) ütközés-orientált kialakítása, a speciális kiképzésű ajtókban elhelyezett ütközésfelfogó részek (rendkívüli szilárdságú alumínium profilok, speciális hab-betétek), esetenként pedig az ülésekbe integrált oldallégzsákok, esetleg fejlégzsákok.

Oxidációs katalizátor

A dízeljárművek kipufogógázainak szénmonoxid- és szénhidrogén-tartalmát csökkenti az oxidációs katalizátor, valamint redukálja a részecske-kibocsátást. A hármas hatású katalizátoroktól eltérően nem képes nitrogénoxidokat nitrogéngázokká átalakítani, ezért dízelmotoroknál már az égetés során csökkentik a nitrogénoxidok keletkezését a kipufogógáz visszavezetése révén.