KEZDŐLAP
                                  Keresés: A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
 
P -
 
Hasznos oldalak
 
 
 
 
  Webáruház szakértők  
 
 


 


Parkolóradar (APS)

A parkolóhelyre történő beállást segíti az akusztikus parkolórendszer. Ismétlődő figyelmeztető hang jelzi a vezetőnek, mekkora távolság van még az akadályig. A távolság csökkenésével az akusztikus jel ismétlődési gyakorisága nő. Az első jelzés akkor szólal meg, ha a járműhöz mért távolság kb. 1,60 m. Ha a vezetőnek már csak 20 cm áll rendelkezésére a manőverezéshez, folyamatos hangjelzés figyelmezteti. A rendszer ultrahangos érzékelőkkel dolgozik, és úgy a jármű hátsó, mint az elülső részén beszerelhető. Az APS a rendkívüli közlekedési helyzetekben (pl. araszolva haladás) elöl kikapcsolható. A jármű hátsó részén az APS a hátrameneti fokozat kapcsolásakor automatikusan bekapcsol.

Passzív biztonság

A passzív biztonsági berendezések akkor kapnak szerepet, illetve akkor lépnek működésbe, ha bekövetkezik a baleset. Ide tartoznak a légzsákok, a biztonsági övek, az övfeszítők, a fejtámlák, és természetesen a körkörös ütközésvédelem. A passzív biztonság alatt értendő minden olyan konstrukciós megoldás, amelynek feladata megvédeni a jármű utasait a sérüléstől, vagy legalább csökkenteni a sérülés veszélyét.

PDE (Pumpe-Düse-Einspritzung)
Lásd: Adagoló-porlasztó egység

Piezo injektor

A dízel erőforrásoknál alkalmazott legújabb generációs közös nyomócsöves befecskendező rendszer magasnyomású szivattyúval és hengersoronként egy-egy elosztócsővel van megoldva. A befecskendező nyomás max. 1.600 bar, ez az érték 250 bar-ral magasabb, mint a korábbi közös nyomócsöves rendszerek esetében. A piezo-injektoros befecskendezéskor elektromos feszültség alá kerül a kerámia egység, amely megváltoztatja annak kristályszerkezetét. Ennek minimális geometriai deformáció a következménye, amely mechanikusan váltja ki a befecskendező fúvókatű megnyílását. Piezo-injektorok alkalmazásával a befecskendező tű mozgatott tömege 16 grammról 4 grammra csökkenthető, ami jelentősen kisebb és pontosabban adagolható befecskendezési mennyiségeket tesz lehetővé. Ugyanakkor a piezo technika lehetővé teszi a fúvókatű nagyobb sebességét. Ezzel majdnem tetszés szerint variálható a munkafázisonkénti befecskendezések száma.

Pirotechnikai övfeszítő

Működése során a feszítők előfeszítik a biztonsági övet. Mivel az öv így szorosabban simul a testre, a jármű utasai hamarabb lassulnak a járművel együtt, és a test terhelése egyenletesebben oszlik el a fékezési folyamat teljes időtartamára, s ezáltal csökken a sérülés veszélye. Az övfeszítőket egy gázgenerátor indítja a légzsákvezérlő készülék jelére. Az övfeszítő indítási küszöbe alacsonyabb, mint az elülső légzsáké, azaz adott esetben olyan ütközés alkalmával is működik, amelynek ereje nem elegendő az elülső légzsák felfúvásához.

PME (Növényiolaj metil-észter)
Lásd: Biodízel

Pollenszűrő

Az utastérbe kerülő levegő tisztítását szolgáló szűrőbetét. A folyamatosan működő aktív szenes pollen- és porszűrő berendezés hatékonyan véd az allergia kialakulásával szemben. Az aktív szén különleges felülete a káros gázok molekuláinak jelentős részét visszatartja és a kellemetlen szagok (pl. hidrogén) bejutását is képes megakadályozni.