KEZDŐLAP
                                  Keresés: A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V Z
 
B -
 
Hasznos oldalak
 
 
 
 
  Webáruház szakértők  
 
 


 


Becsípődés elleni védelem

Az elektromos ablakemelők széleskörű elterjedése komoly veszélyforrást jelentett, elsősorban a gyermekekre nézve. A becsípődéses balesetek szaporodása arra ösztönözte a gyártókat, hogy megfelelő műszaki megoldást dolgozzanak ki arra az esetre, ha az automatikusan felhúzódó üveg és az ablakkeret közé szorulna valamilyen tárgy, esetleg testrész. A becsípődés elleni védelem megakadályozza az elektromos ablakemelők, illetve az elektromos napfénytető használata során előforduló balesetek kialakulását oly módon, hogy amennyiben az üveg (mozgás közben) bármilyen akadályba ütközik, az elektronika azonnal utasítást ad a visszanyitásra, megakadályozva ezzel az esetleges sérüléseket. 

Befecskendező rendszer

A motor üzemanyag-ellátó rendszere, amely azért felelős, hogy a vezető gázpedálon történő utasításait követve, mindig a szükséges mennyiségű hajtóanyag jusson az egyes hengerekhez. Fajtáját tekintve lehet közvetett, illetve közvetlen befecskendezéses a rendszer. Ez utóbbi esetben az üzemanyag (akár benzin, akár gázolaj) közvetlenül az égéstérbe kerül, míg a klasszikus (közvetett befecskendezéses technológiánál) a szívócsőbe fecskendezik az üzemanyagot, minek következtében az égéstérbe már egy benzin és levegő keverékéből álló elegy kerül, amelyet - a benzinmotoroknál - a gyújtógyertya szikrája lobbant lángra, miközben a dízelmotoroknál (az összepréselt, forró levegő hatására) öngyulladás következik be.

Bejáratás

A gépkocsik esetében is igaz, hogy minden egymáson csúszó gépelemet (pl. csapágyfelületek, a hengerben lévő dugattyúk, dugattyúgyűrűk) valamint a hajtás egymásba kapaszkodó elemeit az új járműbe történő beszerelésüket követően be kell járatni. A gépkocsi használati útmutatója pontosan tartalmazza a bejáratásra vonatkozó ajánlásokat. Általánosságban az érvényes, hogy az első 1500 km-en a motort ne terheljük 50%-nál jobban és ne pörgessük névleges fordulatszámának 2/3-ánál nagyobb mértékben. Azt követően a terhelés a 3000 km eléréséig fokozatosan növelhető.

Biodízel

Növényi olajból nyerik a biodízelt, amelyet növényiolaj metil-észternek (PME) is neveznek. Dízelmotorokhoz tisztán is, vagy hagyományos dízel olajjal keverve használható. Az alkalmazás feltétele a gyártó erre vonatkozó engedélye, ugyanis az üzemanyagrendszer tömítéseinek és a vezetékeinek ebben az esetben speciális minőségűnek kell lenniük. A növényiolaj metil-észter égése során viszonylag kevés káros anyag keletkezik, sőt káros nitrogén-oxidok gyakorlatilag nem keletkeznek, és a szóban forgó üzemanyag teljes mértékben biológiailag lebontható. A biodízel-gyártás legjelentősebb nyersanyaga a repce.

Biztonsági kormányoszlop

Nagyításhoz kattintson a képre!Erős frontális ütközéskor előfordulhat, hogy a teljesen merev kormányoszlop behatol az utastérbe és megsebesíti az utasokat. Ennek a kormányoszlophoz kapcsolódó rendszernek a hatására a kormányoszlop programozottan csuklik össze ütközés esetén. A beépített csukló zóna kivédi az utastérbe való behatolást, ezzel védi a vezetőt.

 

 

Biturbó

A "biturbó" megjelölés arra utal, hogy két kipufogógázzal hajtott turbófeltöltő (azaz hengersoronként egy-egy) van a motoron. A vezető ezáltal az alacsonyabb fordulatszám tartományban megnövekedett forgatónyomatékra, a magasabb tartományban nagyobb teljesítményre és jobban reagáló motorra számíthat.
Lásd még: Mechanikus feltöltők és Turbófeltöltő

Bi-Xenon-fényszórók

Nagyításhoz kattintson a képre!Gázkisüléses technikájú fényszóró a tompított és a távolsági fényhez, dinamikus vetítésitávolság-szabályozással, az úttest jobb és egyenletesebb megvilágítása érdekében a nappali fényviszonyokhoz hasonló színhőmérséklettel. Mintegy 2,5-ször nagyobb fényerőt biztosít a hagyományos halogén izzókhoz képest, 30- 35%-kal alacsonyabb energiafelhasználás mellett.

Bluetooth kapcsolat

Nagyításhoz kattintson a képre!A Bluetooth egy új adatátviteli rendszer, amely a kompatibilis mobiltelefont felismerve kihangosítja a beszélgetést, a készülék menüje pedig megjelenik a műszerfalon elhelyezett központi kijelzőn.